Produkty z owoców kokosa

Kokos to owoc, który rośnie w krajach o ciepłym klimacie, znacznie oddalonych od Polski. Jednakże nie jest on wystarczająco doceniany, ponieważ po odpowiednim przetworzeniu, można z niego uzyskać wiele prozdrowotnych produktów, mogących zastąpić swoje konwencjonalne odpowiedniki.

Jednym z nich jest olej kokosowy, którego proces wytwarzania nie należy do najprostszych. Jest on tłoczony w wysokiej temperaturze, a następnie przechodzi proces dokładnej rafinacji. Z powodzeniem może zostać on wykorzystany zamiast masła oraz margaryny, nadając jedzeniu charakterystyczny przyjemny posmak. Coraz chętniej jest również używany, jako zamiennik zwykłego oleju w celu smażenia rozmaitych potraf. Jest on wyjątkowo odporny na wysokie temperatury, dzięki czemu nie emituje żadnych szkodliwych substancji i nie dymi nawet przy temperaturze dwustu stopni Celsjusza.

Badania wykazały, że posiada on również cały szereg działań leczniczych. Jednym z nich jest obniżanie poziomu złego cholesterolu. Przyśpiesza on również metabolizm, dlatego jego spożywaniem powinny zainteresować się osoby odchudzające się. Na rynku dostępne są również produkty kosmetyczne na jego bazie, między innymi krem z olejku kokosowego.

W wielu sklepach można znaleźć również cukier kokosowy. Posiada smak zbliżony do zwykłego cukru, a jego indeks glikemiczny jest znacznie niższy. W praktyce oznacza to, że potrzeba o wiele mniej insuliny do jego przetworzenia, dlatego powinien on być stosowany przez osoby cierpiące na różnego rodzaju cukrzycę. Jest on również źródłem dużej ilości minerałów takich jak magnez, cynk, żelazo i potas.

Niestety produkty pochodzące z przetworzonych owoców kokosa są dość drogie. Dla przykładu cukier kokosowy jest trzykrotnie droższy od białego rafinowanego. Ale coraz większa ilość dostępnych ofert sprawia, że ceny powoli ulegają obniżeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *